Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Srbsko se zlobí na EU: Podmínky pro přijetí jsou ponižující

EU
EU
Foto: Pixabay

Bělehrad - Evropská unie stanovuje „ponižující" podmínky pro vstup. Myslí si to srbský prezident Tomislav Nikolić, který dává najevo nevoli s kroky, které by měla jeho země k přijetí podniknout.

Nikolić neupřesnil, které podmínky EU považuje za ponižující, ale podle agentury AP mohlo jít o požadavek některých členských států, aby Srbsko uznalo odtrženou bývalou provincii Kosovo jako nezávislý stát.

Přesto srbský prezident řekl slovinskému premiérovi Mirovi Cerarovi, který navštívil Bělehrad, že Srbsko přistoupí na přijetí základních principů a hodnot EU i přesto, že 28členný blok je v krizi.

Srbsko, tradiční spojenec Ruska, čelí silnému tlaku ze strany Kremlu, aby přehodnotilo svou snahu vstoupit do EU. Moskva podpořila Srbsko v konfliktu s NATO při válce o Kosovo z roku 1999. Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku v roce 2008, kterou ale Srbsko doteď neuznalo.

Témata:  Srbsko EU

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy