Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyčistit Mosul od IS ještě za Obamovy vlády? Šance není moc velká, ale může si za to sám, tvrdí prestižní deník

Barack Obama
Barack Obama
Foto: The White House

Jedinou jistotou v bitvě o Mosul, která začala minulé pondělí, je to, že uvedené druhé největší irácké město bude vyrváno z kontroly Islámského státu (IS). Konstatuje to alespoň úvodník prestižního amerického serveru Washington Post.

USA a jejich spojenci selhali

Při nasazení desítek tisíc příslušníků irácké armády a milicí podporovaných americkým letectvem a dělostřelectvem nelze o vojenském výsledku pochybovat, deklaruje americký deník. Dodává, že americký prezident Barack Obama zajisté doufá, že k vyčištění města dojde ještě za jeho mandátu, přičemž existuje značná šance, že se tak stane.  

"Zda on a irácký premiér Hajdar Abádí budou moci oznámit vítězství, může být (ale) jinou otázkou," varuje v zápětí washingtonský server. Připomíná, že série předchozích ofenziv v Iráku bolestivě ukázala, že trvalá porážka islámských extremistů závisí především na nevojenských faktorech, včetně materiálních a humanitárních škod při samotné operaci a následném uzavření životaschopných politických dohod.      

Spojené státy a jejich iráčtí spojenci na těchto frontách selhali v letech 2003 a 2007, připouští otevřeně úvodník. Varuje, že i výhled pro Mosul v roce 2016 je při nejlepším smíšený.   

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Dobrá zpráva podle vlivného deníku zní, že Spojenými státy vycvičené irácké protiteroristické síly, které vedou postup na město, mohou být přinejmenším vnímány jako osvoboditelé tamním sunnitským obyvatelstvem, které bylo po 28 měsíců vystaveno brutálnímu útlaku IS.  

"Pokud více než milion civilistů žijících ve městě zůstane - jak je nabádají miliony letáků shazovaných z amerických (bombardérů) B-52 - základní síť uprchlických táborů, kterou OSN vytvořila v okolí města, nemusí být přeplněna," pokračuje Washington Post. Soudí, že pokud bude prověřování uprchlíků ponecháno na mezinárodních institucích, jak je plánováno, dá se zamezit zvěrstvům, jež páchaly ši'ítské milice během dobývání jiných sunnistkých měst.  

Další výzvou bude dle úvodníku zamezit střetu mezi ši'ítskými milicemi pod vedením Íránu, kurdskými jednotkami loajálními kurdské regionální vládě, zřejmě i tureckými vojáky a spojenými iráckými kmenovými oddíly. Všichni tito hráči se budou snažit dostat do Mosulu či získat území okolo města, varuje Washington Post. Poukazuje, že premiér Abádí a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vedou otevřený spor ohledně potenciálního tureckého zásahu, stejně jako ši'ítské a kurdské síly mohou začít bojovat navzájem, případně vyprovokovat odpor mosulských sunnitů.   

Obamova klíčová chyba

Spojené státy, byť nemají nezbytně velící pravomoc, které disponují pákami na iráckou, tureckou a kurdskou vládu, musejí sehrát klíčovou roli při zamezení sektářskému konfliktu, apeluje prestižní list. Připouští však, že Washington ani Bagdád nijak neovládají ši'ítské milice.    

"Pokud se má zamezit válce po IS, bude nezbytná série politických dohod mezi Abádího ústřední ši'ítskou vládou a sunnity a Kurdy," zdůrazňuje úvodník. Deklaruje, že plán obnovení mosulské správy, která fungovala před nástupem IS, je pouhým nouzovým východiskem a skutečná stabilizace bude vyžadovat široký převod pravomocí z Bagdádu na Mosul a další sunnity obývané oblasti.

Stejně tak je nutná dohoda s Kurdistánem na jeho hranicích a přístupu k ropným zásobám, konstatuje americký server. Naznačuje, že takové úkoly se zřejmě nepodaří realizovat bez masivního angažmá Spojených států.      

Celkové vítězství nad teroristickými silami v Iráku si žádá trvalou americkou přítomnost, vojenskou i civilní, která výrazně přesahuje operaci osvobození Mosulu, nastiňuje Washington Post. Nabádá tak Baracka Obamu, aby pro takové angažmá nyní spolu s premiérem Abádím nastavil rámec. "Jeho nástupce by se tak mohl vyvarovat Obamovy klíčové chyby v Iráku: předčasného a sebezničujícího stažení," uzavírá vlivný deník.  

Témata:  Irák Islámský stát USA Barack Obama

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy