Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islamisté zaútočili v Pákistánu na policejní rekruty, desítky mrtvých a zraněných

Islámisté
Islámisté
Foto: Reprofoto YouTube

Kvéta - Skupina ozbrojenců v pondělí zaútočila na výcvikové středisko policie v pákistánské Kvétě. Zahynulo nejméně 59 lidí, převážně rekrutů, a dalších 117 osob bylo vážně zraněno. Při zásahu bezpečnostních složek, který trval pět hodin, byli zabiti nejméně dva útočníci.

Provinční ministr vnitra Sarfraz Bugtí nejprve uváděl, že ozbrojenců bylo pět nebo šest, později jejich počet upřesnil na tři.

Útok byl podle něj dobře koordinovaný. Nejprve se okolo půlnoci místního času z několika různých směrů ozvala střelba a útočníci poté vnikli do budovy, v níž v tu dobu bylo podle Bugtího asi 700 lidí. Některé z nich si atentátníci vzali jako rukojmí. Podle úřadů měli někteří na sobě pásy s výbušninami, které odpálili. Svědkové zmiňovali, že slyšeli tři výbuchy.

"Viděl jsem tři muže v maskáčích, kteří měli zakryté obličeje a byli vyzbrojeni automatickými zbraněmi," řekl jeden z kadetů pákistánské televizi. Atentátníci podle něj začali střílet a vešli do ložnice. On sám se zachránil útěkem přes zeď.

K útoku se dosud nikdo nepřihlásil. Vysoce postavený představitel armády ale řekl Reuters, že odposlechnuté telefonní hovory teroristů naznačují, že patřili ke skupině Laškare Džhangvi, která je napojena na Al-Káidu.

Témata:  teroristické útoky v Pákistánu Pákistán Islámský stát

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy