Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přiznání německé vlády: V zemi působí čtyři aktivní skupiny Ku-klux-klanu, mohou představovat hrozbu

Mnichov
Mnichov
Foto: Pixabay

Berlín - Spolková vláda přiznala, že v Německu působí čtyři aktivní skupiny rasistické organizace Ku-klux-klan. To sice není mnoho, riziko ale mohou představovat.

Německá vláda to uvedla na dotaz poslanců ze strany Levice. Ku-klux-klanem se v květnu zabývala centrála pro boj s extremismem a terorismem, když vyšetřovala možné pálení kříže spojené s ukazováním nacistických vlajek.

Podle Süddeutsche Zeitung se k organizaci za poslední desítky let váže několik vražd nebo pokusů o vraždu. V roce 1992 se v Braniborsku pravicová skupina, která rytmicky opakovala "Ku-klux-klan", pokusila zabít Afričana. Muž nakonec přežil s vážnými zraněními. Několik měsíců po této násilnosti zabil člen Ku-klux-klanu bezdomovce v Berlíně.

Dvou setkání organizace se podle vyšetřovatelů zúčastnila i Beate Zschäpeová, jejíž skupina Národněsocialistické podzemí (NSU) zavraždila deset lidí.

Témata:  Ku-Klux-Klan Německo extremismus

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy