reklama

Studie s názvem Porozumění ruského vlivu ve střední a východní Evropě ve své analýze ukazuje Slovensko jako jeden z cílů manipulace proruských a konspiračních webů.

Nelichotivá je i role vlády v této otázce. Koalice pod vedením Roberta Fica je totiž v analýze ostře kritizována a jen jméno slovenského premiéra se v ní objevilo až 16krát.

"Na Slovensku hovoří informace z diplomatických zdrojů o tom, že Fico se snaží vytvořit centralizovaný systém vlády podobný stylu vládnutí Vladimira Putina," uvádí například analýza. Zemi tak připodobňuje k Rusku a samotného premiéra k hlavě ruské federace.

Analytici dále uvádí, že Slovensko má problém zbavit se napojení na sítě komunistického režimu a autoritativního či nacionalistického vůdcovství. V dokumentu se objevila zmínka o kauze, kdy měla investiční společnost Penta přispět na kampaň Směru, přičemž Polsko v minulosti hovořilo o napojení Penty na ruské zpravodajské služby. 

"Budoucí ruská podpora slovenských krajně pravicových stran tak může oslabit Ficův Směr a přimět jej, aby podnikl další kroky k tomu, aby vytvořil více neliberálním režim," obává se analýza.

Podle studie má Fico několik možností, jak toho dosáhnout. Může se například více semknout s Kremlem, aby odvrátil kritiku ze Západu. Právě ten by totiž mohl jeho vládnutí obviňovat z iliberalismu.

"Zdá se, že hlavní páky politického ovlivňování Kremlu na Slovensku vyvěrají z oportunismu využívat stávající autoritářské a nacionalistické tendence a slabé institucionální struktury prostřednictvím silných individuálních osob a korupčních sítí, při podpoře sympatických politických stran," píše dále studie, na kterou upozornila slovenská média.