Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

RegioJet podal oznámení na primátora Nitry, policie kauzu zastavila

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Bratislava - RegioJet podal trestní oznámení na primátora slovenského města Nitra Jozefa Dvonče pro podezření ze zneužití pravomocí. Český dopravce ale u slovenské policie narazil.

Podle vyšetřovatele nebyl důvod k zahájení trestního stíhání. Následnou stížnost RegioJetu vůči postupu vyšetřovatele prokuratura dříve v tomto měsíci zamítla jako opožděně podanou, uvedl mluvčí krajské prokuratury v Nitře Jaroslav Maček.

RegioJet se dostal do sporu se slovenskými úřady ohledně své žádosti o získání licence již v roce 2014, kdy Bratislavský samosprávný kraj (BSK) jako příslušný úřad odmítl vydat dopravci povolení na vnitrostátní autobusovou linku. Důvodem byl zamítavý postoj právě města Nitra.

Dvonč tento postoj tehdy zdůvodnil očekávaným nárůstem dopravy ve městě a omezenou kapacitou tamního autobusového nádraží z důvodu jeho rekonstrukce. Podle RegioJetu Dvonč ve vyjádření využil argumentaci jiného dopravce.

Potřebnou licenci RegioJet nakonec získal od Banskobystrického kraje. Dopravce dříve tvrdil, že oddálení předpokládaného zahájení provozu linky způsobilo firmě škodu ve výši několika set tisíc eur.

Český dopravce si v reakci na postup samosprávy ohledně zmiňované licence objednal loni billboardy s nápisem ve slovenštině "Vítejte v kraji korupce a klientelismu". Primátor Nitry pak neúspěšně usiloval o vydání předběžného opatření, kterým by soud nařídil billboardy odstranit.

Témata:  regiojet Slovensko soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy