Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Clintonová boduje mezi mladými voliči, ukázal průzkum

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: Facebook

Washington - Demokratka Hillary Clintonová ani republikán Donald Trump nejsou mezi mladými voliči právě oblíbení, nicméně karta se patrně obrací.

Podíl mladých Američanů na celkové populaci vzhledem k demografickému vývoji roste a zároveň klesá podíl bělochů. Lidé ve věku 18 až 35 let letos tvoří třetinu elektorátu, podle některých průzkumů však může oproti minulým volbám klesnout jejich volební účast. Pro Clintonovou bude proto podle expertů v posledních dvou týdnech kampaně důležité motivovat k volbám právě mladé.

Z průzkumu zveřejněného dnes agenturou AP vyplývá, že se chystá Clintonovou volit přibližně třikrát víc lidí ve věku od 18 do 30 let než jejího soupeře Donalda Trumpa.

Celkem 60 procent mladých lidí, kteří plánují jít k volbám, chce podle průzkumu dát hlas demokratické kandidátce, zatímco republikánský sok má podporu 19 procent z nich. Libertarián Garry Johnson by dostal 12 procent jejich hlasů a kandidátka Strany zelených Jill Steinová procent šest.

Podle průzkumu se za poslední měsíc, jemuž v kampani dominovala obvinění Trumpa ze sexuálních útoků a jeho zpochybňování regulérnosti voleb, přiklonilo ke Clintonové množství mladých, kteří by za jiných okolností volili pravici. Patrné je to zvláště na mladých bílých voličích, jichž se podle ankety chystá podpořit někdejší ministryni zahraničí 35 procent, zatímco pro Trumpa chce hlasovat 22 procent z nich. Ještě nedávno přitom podporovalo Clintonovou méně než 30 procent bělochů do 30 let.

Mezi černochy a hispánci má demokratka trvale vysokou podporu a v její prospěch podle průzkumu hraje fakt, že roste počet mladých černochů, kteří chtějí jít k volbám. Zatímco v září se takto vyjádřilo 39 procent z nich, nyní je to o deset procent více. Mezi bílými je to 51 procent a u hispánců zhruba 40 procent.

Témata:  Hillary Clintonová Donald Trump volby v USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy