Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO se přidalo k bojům proti IS

NATO
NATO
Foto: NATO

Brusel - V Bruselu začala konference ministrů obrany ze zemí Severoatlantické aliance (NATO), která má za cíl upřesnit některé obranné závazky z červencového summitu NATO ve Varšavě. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg hned v úvodu oznámil, že se aliance zapojila do bojů proti hnutí Islámský stát a také vydal varování před Ruskem.

Šéf NATO v úvodu připomněl, že na zasedání ministrů obrany budou upřesněny detaily ohledně čtyř nadnárodních praporů, které budou pod vedením USA, Kanady, Británie a Německa od začátku roku 2017 rozmístěny v Polsku a v Pobaltí ve snaze posílit východní křídlo aliance.

"Jejich úkolem je odstrašit. Nezpůsobit konflikt, ale předejít konfliktu," uvedl Stoltenberg s odkazem na současné vztahy aliance s Ruskem. Podle něj má jít o jasný signál, že NATO dokáže v případě potřeby přesunout tisíce vojáků na pomoc svým spojencům.

Stoltenberg také varoval před skupinou ruských vojenských lodí, která se přesouvá do Středomoří. Podle něj by mohla být použita na bombardování civilistů v severosýrskom městě Aleppo. Vyzval proto Moskvu k zavedení trvalého příměří.

"Tato bojová skupina by mohla být použita na zvýšení kapacity Ruska v operacích v Sýrii a k provádění leteckých útoků na Aleppo," řekl Stoltenberg s upozorněním, že nálety trpí zejména civilní obyvatelstvo v Aleppu.

Prozradil také, že NATO začalo provádět dozorové lety za pomoci průzkumných letadel AWACS v tureckém nebo mezinárodním vzdušném prostoru ve prospěch mezinárodní koalice bojující proti skupině Islámský stát v Sýrii a Iráku.

"První alianční let AWACS na podporu koalice proti IS se konal minulý týden, 20. října," řekl Stoltenberg. Doufá, že tento boj bude úspěšný a IS bude jednou provždy poražen. Oznámil také, že NATO poskytuje vojenský výcvik pro irácké vojáky v Jordánsku a v nejbližších měsících rozšíří tyto aktivity i na území Iráku.

V rámci konference šéf humanitárních operací OSN Stephen O'Brien obvinil všechny strany konfliktu v syrském Aleppu z obstrukcí, které zabránily evakuaci zraněných a nemocných lidí z východní části města.

Jako příčinu O'Brien uvedl zdržení stanovisek od úřadů z východního Aleppa, které jako svou podmínku stanovily ozbrojené formace, i námitky syrské vlády k umožnění dodávek lékařské a jiné pomoci do povstalci ovládaných částí města.

Diplomat OSN také uvedl, že východní část Aleppa čelí bezprecedentní humanitární katastrofě. OSN a její partneři se podle něj nadále pokoušejí dopravit do města humanitární pomoc a evakuovat odtud nemocné a raněné.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy