Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Americké škole studenti nasadili černošskému spolužákovi oprátku

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Washington - Skupina bělošských studentů v šatnách střední školy v americkém státě Mississippi navlékla černošskému spolužákovi kolem krku oprátku. Je z toho obří skandál. Otec jednoho z útočníků prý pracoval u policie.

Sdružení bojující za rovnoprávnost nebělošského obyvatelstva NAACP považuje incident za rasově motivovaný a požaduje, aby ho prošetřily federální úřady, napsal dnes list The Washington Post.

Událost se odehrála v polovině října ve školních šatnách ve městě Wiggins po sportovním tréninku, na veřejnost se ale informace dostaly až nyní. Šéf mississippské pobočky NAACP Derrick Johnson řekl, že asi čtyři bělošští studenti po nasazení provazu smyčku kolem krku černocha utáhli.

"Je rok 2016, ne 1916. Tohle je Amerika, místo, kde by děti měly chodit do školy a kde by se měly cítit v bezpečí," řekl Johnson. Dodal, že student neutrpěl žádné fyzické zranění, byl ale vystrašen.

Podle Johnsona chlapcova matka vše oznámila na policii, ta jí ale doporučila, aby netrvala na žádném oficiálním hlášení, neboť otec jednoho z útočníků pracoval v bezpečnostních sborech.

Stát Mississippi má dlouhou historii rasové segregace. Letos někdejší student Mississippské univerzity uvázal kolem krku sochy černošského studentského bojovníka za rovnoprávnost Jamese Mereditha oprátku a konfederační vlajku, pro mnohé symbol otrokářství.

Témata:  USA černoši rasismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy