Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Europarlament požaduje zřízení stálé kontroly nad dodržováním lidských práv

Sídlo EU
Sídlo EU
Foto: Pixabay

Štrasburk - Evropský parlament se dnes vyslovil pro zřízení stálé kontroly nad dodržováním lidských práv a demokratických hodnot v členských státech EU. Pro bylo 405 zákonodárců, proti jasná menšina - 171. Debata byla vyhrocená.

Žádost zákonodárců k Evropské komisi, aby předložila návrh příslušného unijního zákona do září příštího roku, ale není závazná.

"Když chce nějaký stát vstoupit do EU, musí splnit náročné podmínky. Nemáme ale mechanismus, který by plnění vyžadoval i od členských států. Vytvořme jej," vyzvala předkladatelka návrhu, nizozemská europoslankyně Sophia Veldová z frakce evropských liberálů. "Pakt pro demokracii" by měl podle ní fungovat nejen v případě krize, ale ustavičně.

"O řadě věcí mám pochyby," prohlásil první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Pochybuje o proveditelnosti výročních zpráv či o legitimitě nezávislé komise expertů, která by v "paktu pro demokracii" měla sehrávat ústřední roli.

"Neudělat nic by byl velmi špatný signál vůči milionům Evropanů," oponoval pochybám jménem nejsilnějšího poslaneckého klubu, evropských lidovců, Frank Engel.

"Je to nová fáze sovětizace EU," prohlásil Gilles Lebreton z francouzské Národní fronty. O "opakování doktríny omezené svrchovanosti" jako za časů sovětského vůdce Leonida Brežněva hovořil jeho kolega Bruno Gollnisch. Britský euroskeptik Gerard Batten návrh označil za "vrchol inkvizičního systému".

I lidovec Pavel Svoboda usoudil, že "v doporučeních zacházíme příliš daleko", a varoval, že příliš radikální návrhy jsou v důsledku kontraproduktivní. "Při hlasování jsem se zdržel, protože návrh není úplně v pořádku," řekl ČTK a Českému rozhlasu. Jakkoli připouští jisté slabiny v dodržování společných hodnot, jako předseda právního výboru EP míní, že návrh je "vadný" a "postavený na písku".

Témata:  EU lidská práva

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy