Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA se po Mosulu chystají na dobytí Rakky

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád/Paříž - Koalice vedená Spojenými státy se připravuje na zahájení operace zaměřené na dobytí bašty Islámského státu v syrském městě Rakka.

Oznámil to dnes v Paříži na zasedání ministrů obrany hlavních zemí bojujících proti IS americký ministr obrany Ashton Carter.

Zároveň prohlásil, že přípravy se nijak neopozdily. Reagoval tak na projevy znepokojení svých kolegů v čele s francouzským ministrem obrany Jeanem-Yvesem Le Drianem, kteří kritizovali fakt, že se o město ještě nebojuje.

Podle agentury AP se zejména Francouzi obávají, že dokud nebude IS vojensky zlomen, hrozí v jejich zemi teroristické útoky podobného rozsahu jako loni v listopadu, kdy v Paříži přišlo o život 130 lidí.

Jiné zdroje k tomu neoficiálně dodávají, že si přejí dosáhnout přesvědčivých výsledků na blízkovýchodním bojišti před prezidentskými a parlamentními volbami na konci jara příštího roku.

Témata:  USA Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy