Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Švédsku letos o azyl požádá 32 tisíc lidí, příští rok číslo stoupne

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm - Počet nových žadatelů o azyl ve Švédsku letos zřejmě nepřekoná hranici 32.000. Příští rok toto číslo ještě více stoupne.

S odvoláním na prohlášení švédského úřadu pro migraci o tom dnes informovala agentura DPA. Ještě v červenci přitom Stockholm odhadoval, že letos v zemi o mezinárodní ochranu požádá až 50.000 lidí.

Důvodem snížení odhadu počtu žadatelů o azyl je podle švédského úřadu pro migraci fungující dohoda Evropské unie s Tureckem a uzavřená balkánská stezka, po které loni do střední a severní Evropy přišly statisíce lidí.

Pokud se situace dramaticky nezmění mohlo by v příštím roce do skandinávské země přijít kolem 37.000 migrantů, odhaduje úřad.

Švédsko, které má 9,8 milionu obyvatel, se loni spolu s Německem stalo pro běžence hlavní cílovou zemí. Žádost o azyl v zemi v roce 2015 podalo 163.000 lidí.

Témata:  Švédsko uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy