Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sesazení Madura? Venezuelský parlament schválil politický soud

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Venezuelský parlament schválil zahájení "politického soudu" s prezidentem Nicolásem Madurem. Možnosti poslanců, jak sesadit hlavu státu, jsou však podle expertů omezené.

Krok poslanců přichází den poté, co bylo avizován dialog mezi vládou a opozicí zprostředkovaný Vatikánem.

"Dokud nebude obnoven ústavní pořádek v zemi, není reálně možné, aby se vedl jakýkoli dialog... Nepřistoupíme na hru vlády, která nás chce rozdělit," řekl dnes jeden z hlavních lídrů opozice Henrique Capriles. "Hovoří se o dialogu, ale jaký dialog? Ve Venezuele žádný dialog není," podivil se již v pondělí Capriles nad oznámením papežského nuncia, že v neděli bude obnoven dialog vlády a opozice.

Venezuelská legislativa neumožňuje takzvaný impeachment (ústavní žalobu na prezidenta). Venezuelané tedy nemohou následovat nedávný příklad Brazílie, kde senátoři sesadili prezidentku Dilmu Rousseffovou.

Venezuelští poslanci, kteří Madura předvolali do parlamentu na 1. listopadu, mohou podle ústavního článku 233 prezidenta sesadit kvůli "zanedbání povinností". V tom případě by ho nahradil viceprezident a do 30 dnů by se měly konat nové volby. Další možností je prohlásit Madura "politicky zodpovědného" za to, že nezaručil práva a svobody Venezuelanů, jak to stanoví článek 222 ústavy. Ten ale neříká, jaké mají být další kroky.

Poslanci se mohou pokusit o sesazení prezidenta i kvůli jeho údajnému dvojímu občanství. Už od Madurova nástupu do úřadu v roce 2013 se objevují spekulace, že prezident má kromě venezuelského i kolumbijské občanství. Maduro podle agentury AFP reagoval obviněním opozice z "parlamentního puče".

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy