Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dokažte to činy, reaguje Peking na prohlášení činitelů ČR k dalajlamovi

Peking
Peking
Foto: Pixabay

Peking/Praha/Bratislava - Čína pozorně sleduje politické dění v České republice. Peking oznámil, že vzal na vědomí prohlášení vrcholných ústavních činitelů ČR z minulého týdne o vztazích s Čínou.

"Čína si cení závazků, které z toho vyplývají, a čeká, že země dodrží své sliby," prohlásil mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang na pravidelné tiskové konferenci.

V Praze se dalajlama minulý týden sešel s ministrem kultury Danielem Hermanem a s některými členy Poslanecké sněmovny a Senátu.

Prezident Miloš Zeman, šéfové obou komor parlamentu Milan Štěch a Jan Hamáček a premiér Bohuslav Sobotka posléze ve svém prohlášení zdůraznili, že Česko "při naplňování své dlouhodobé politiky vůči Čínské lidové republice vychází z principů strategického partnerství mezi oběma zeměmi a ze vzájemného respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí".

"Čína vzala na vědomí společné prohlášení vydané českým prezidentem, premiérem a oběma parlamentními předsedy, které zdůraznilo, že (tato) země EU respektuje svrchovanost a územní celistvost Číny, uznává Tibet jako součást Číny a že individuální chování některých českých politiků nepředstavuje změnu oficiální politiky České republiky," sdělil Lu. Doplnil, že "Čína se rozhodně staví proti jakýmkoli formám kontaktu mezi činiteli jakékoli země a 14. dalajlamou".

Na Slovensku premiér Robert Fico za setkání s dalajlamou kritizoval prezidenta Andreje Kisku. Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák jménem slovenské vlády pak svého čínského kolegu mimo jiné ubezpečil, že slovenská vláda nikdy neměla a nebude mít oficiální kontakty s takzvanou tibetskou exilovou vládou či parlamentem.

Témata:  Čína Česká republika H. H. Dalajlama

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.