Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fin syrského původu čelí obviněním kvůli hračkám

Vlajka Finska
Vlajka Finska
Foto: Pixabay

Helsinky - Fin syrského původu Rami Adham je podezřelý z podvodu při dovozu hraček do obléhaného Halabu. Prý byl v kontaktu s radikály a zveličoval své zranění, aby dostal více peněz. Muž všechna nařčení odmítá.

Adham, jehož média přezdívají halabský pašerák hraček, do Sýrie i do Halabu dopravoval panenky Barbie, medvídky a fotbalové míče. Ve Finsku vede charitu.

Finský list Helsingin Sanomat minulý týden napsal, že organizace na podporu sirotků, s níž Adham spolupracuje, dostává na jedno dítě devět až 20 eur (240-540 Kč), zatímco dárci poskytují 35 eur. Adham stanici BBC sdělil, že jeho organizace nedává všechny peníze dětem, ale poskytuje balík služeb, k němž patří také výuka a zdravotní péče.

Podle listu má muž také vazby na radikály. Na facebooku existuje fotografie zachycující Adhama s radikálním saúdskoarabským sunnitským duchovním Abdalláhem Muhajsaním. Tento muž má blízké vazby na Islámský stát (IS) a An-Nusru.

"Když jdete do válečné oblasti, takové věci děláte. Abych se dostal do Sýrie, zejména do Halabu, musím mít kontakt s mnoha skupinami," řek Adham a dodal, že s finskou policií spolupracuje. Díky zájmu médií se mu prý podařilo získat na svou práci o 50.000 eur víc, než čekal.

Helsingin Sanomat napsal, že ze vzkazů, které si Adhab vyměnil s fotografem, s nímž v Sýrii spolupracoval, vyplývá, že zveličoval své zranění, aby na sebe upozornil. "Byl jsem zraněn, ale možná jsem to trochu přeháněl. Chtěl jsem, aby si finské sdělovací prostředky více všímaly zabíjení mého národa," řekl Adham BBC.

Témata:  Finsko Sýrie podvod

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy