Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína a Severní Korea jednaly o bezpečnosti hranic

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Peking - Diplomaté Číny a Severní Koreje jednali tento týden v Pchjongjangu o zajištění bezpečnosti společných hranic. Čína je sice klíčovým spojencem KLDR, vzájemné vztahy ale kalí časté testy severokorejských zbraní. Problémem jsou také zběhové.

Čínu na jednání společné komise pro přeshraniční spolupráci zastupoval náměstek ministra zahraničí Liou Čen-min. Šlo o první návštěvu čínského představitele na podobné úrovni od letošního února.

"Obě strany se shodly, že budou využívat mechanismy společné komise, posilovat komunikaci a koordinaci a společně udržovat mír a stabilitu podél hranice," sdělilo stručně ke schůzce čínské ministerstvo zahraničí.

Hranici s Čínou využívají Severokorejci, kteří se snaží utéct dál do zahraničí. Jako jediná je totiž prostupná. Dochází na ní také ke zločinům. Loni severokorejští vojáci údajně kvůli jídlu a penězům zastřelili tři čínské vesničany.

Témata:  Čína Severní Korea

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy