Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ženy čelí v parlamentech ostré diskriminaci, varuje studie

Žena, ilustrační fotografie
Žena, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ženeva - Dnes zveřejněná studie Meziparlamentní unie (MPU) upozorňuje, že se sexuální obtěžování týká i poslankyň řady států světa. Nejedná se přitom "jen" o sexistické poznámky, ale nezřídka také přímo o fyzické útoky.

MPU ve své studii vyzývá parlamenty, aby si také "zametly před svým prahem" v rámci boje proti diskriminaci a násilí na ženách ve všech oblastech života. Studie, která vychází z podrobných rozhovorů s 55 poslankyněmi z 39 zemí světa.

"Jedná se o průzkum u malého procenta poslankyň, ale je z toho jasné, že problém je mnohem rozšířenější a že se o něm informuje mnohem méně, než si uvědomujeme. Parlamentní společenství musí vystupovat proti sexismu a obtěžování a dát jasně najevo, že to nelze tolerovat jako cenu, která má být zaplacena za to, aby se ženy účastnily politického života," prohlásil generální tajemník MPU Martin Chungong.

V dokumentu se uvádí, že 81,8 procent účastnic průzkumu zažily nějakou formu psychického násilí. Z nich zhruba 44 procent uvedlo, že čelily výhrůžkám smrti, znásilnění, bití či únosu během jejich volebního období. Vyhrůžky se týkaly i hrozby únosu nebo zabití jejich dětí.

Sexistické urážky jsou stejně časté: 65,5 procenta respondentek uvedlo, že byly vystaveny ponižujícím připomínkám při opakovaných příležitostech v průběhu jejich mandátů. Sexuální obtěžování účastnice průzkumu popisují jako "běžnou praxi". Dvacet procent jich uvedlo, že byly sexuálně obtěžovány během jejich funkčního období a 7,3 procenta sdělilo, že se někdo pokoušel je přinutit k sexuálnímu vztahu.

20 procent respondentek odpovědělo, že jim někdo dal facku, strkal do nich, udeřil je nebo jim vyhrožoval předmětem, kterým jim mohl způsobit zranění. A 12,7 procenta žen uvedlo, že jim někdo hrozil použitím nebo dokonce proti nim použil nůž či střelnou nebo jinou zbraň.

Témata:  ženy sexuální obtěžování

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy