Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novinář zkritizoval dohodu mezi EU a Tureckem

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Štrasburk - Za špinavost označil dnes pronásledovaný turecký novinář a horký kandidát na letošní Sacharovovu cenu Evropského parlamentu Can Dündar dohodu mezi Evropskou unií a Ankarou.

Dündar tak označil dohodu mezi Evropskou unií a Ankarou o uprchlících, kvůli které EU podle něj mlčí o represích v Turecku, jen aby turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nepustil příval migrantů do Evropy.

"Nechci, aby unie zastavila přístupová jednání s Tureckem, naopak ty jsou kotvou pro tureckou demokracii. Izolace by pomohla pouze Erdoganovi. Ale unie musí přestat zavírat oči. To je chybná politika, za svobodu je třeba bojovat," prohlásil Dündar na tiskové konferenci ve Štrasburku.

Evropský parlament zde má ve čtvrtek schvalovat rezoluci vyzývající tureckou vládu k osvobození novinářů, uvězněných bez důkazů o účasti v nepovedeném červencovém pokusu o převrat. I Dündarova nominace na prestižní cenu má představovat signál Ankaře.

Sám Dündar jako bývalý šéfredaktor opozičního listu Cumhuriyet strávil tři měsíce za mřížemi kvůli odhalení dodávek tureckých zbraní povstalcům v Sýrii. Nyní žije v exilu v Německu. Ve vlasti byl v nepřítomnosti odsouzen k pěti letům vězení a ještě mu hrozí další, desetiletý trest "za podporu terorismu".

Témata:  Turecko EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy