Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Začal boj proti viru zika. Vědci nasadili bakterie

Věda
Věda
Foto: Pixabay

Londýn - Výzkumníci zahájili boj proti viru zika použitím zákeřné zbraně proti komárům, kteří jej přenášejí.

Komáří samičky infikují parazitickou bakterií Wolbachia, která neublíží člověku, ale u tohoto hmyzu zamezí vylíhnutí vajíček.

Podle agentury AP o tom dnes v Londýně informoval zakladatel společnosti Microsoft a filantrop Bill Gates, jehož nadace tažení proti viru zika také financuje. Gates ale upozornil, že jde zatím o zkušební fázi ve vybraných oblastech, která vyjde na 18 milionů dolarů (446 milionů Kč).

Podle Gatese je zapotřebí zhruba jednoho roku, než se opatření projeví na populaci komárů v Latinské Americe, mezi které byli už vypuštěni nakažení jedinci.

"Pak prostě uvidíme na počtu lidí, kteří onemocní buď zikou nebo (horečkou) dengue," řekl. Pokud se jejich množství sníží, pak to bude důkaz, že je takovéto intervence zapotřebí v širším měřítku, upozornil.

Témata:  virus Zika vědci

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy