Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálii zasáhly další ostřesy, poškozeny byly i slavné památky

Itálii zasáhly další ostřesy, poškozeny byly i slavné památky

Foto: Reprofoto YouTube

Visso (Itálie) – Stovky lidí musely noc na čtvrtek strávit v provizorních přístřešcích poté, co kvůli zemětřesení v Itálii opustily své domovy. Otřesy země postihly stejnou oblast jako ničivé zemětřesení před dvěma měsíci.

První otřesy o síle 5,4 zaznamenali seizmologové po sedmé hodině večerní. Zemětřesení s epicentrem v hloubce devíti kilometrů pod zemí mělo epicentrum u obce Visso. Ještě silnější zemětřesení o síle 5,9 zasáhlo stejnou oblast po deváté hodině. Naposled se země zachvěla krátce před půlnocí s intenzitou 4,6.

Damage we've seen so far in and around #Ussita is limited - nothing like devastation in #Amatrice after August earthquake #terremoto pic.twitter.com/WdRCA83Fcf

— Julián Miglierini (@julianmig) 27. října 2016

 

Nejvíce postižena byla oblast kolem města Visso, které leží asi 70 kilometrů od L'Aquila, kde silné zemětřesení v roce 2009 zabilo více než 300 lidí. Objevily se informace o první oběti - starší muž v Tolentinu zemřel na srdeční selhání. Podle šéfa místního štábu civilní obrany Fabrizia Curcia byly při otřesech půdy zraněny desítky lidí. Čtyři jsou zraněni vážně, ale jejich životy nejsou ohroženy.

Jedním z nejvíce poškozených míst je podle médií obec Ussita. "Zemětřesení bylo velmi silné, apokalyptické, lidé křičeli v ulicích, byla tma. S naší vesnicí je konec," citovala agentura AFP místního starostu Marca Rinaldiho.

Po noci prudkého deště se záchranáři ráno podle serveru The Local snažili posoudit celkový rozsah poslední katastrofy v centrální Itálii, která strhla budovy a zranila desítky lidí. Italské televizní kanály vysílají obrazy trosek a lidí, kteří stojí omámeně před jejich zničenými domy.

(27ott-9:30) #TerremotoItalia dopo scosse ieri crollo palazzo rosso e sede comune #Amatrice. Sopralluoghi in corso #vigilidelfuoco pic.twitter.com/WAWTDIi31F

— Vigili del Fuoco (@emergenzavvf) 27. října 2016

 

V celém regionu byly evakuovány nemocnice, univerzitní koleje, domovy důchodců a dokonce i věznice. Starosta Vissa pro italská média uvedl, že neví, jak dlouho lidé ve stanech kvůli chladnému počasí vydrží. Pro lidi, kteří se nemohou vrátit domů, civilní ochrana zařídila ubytování v tělocvičnách a je připravena znovu postavit stanové tábory, které byly zřízeny po zemětřesení v srpnu.

Agentura civilní ochrany ve městě Marche uvedla, že by kvůli zemětřesení mohlo být vysídleno 2000 a 3000 lidí, a že mnohé z domů, které přežily katastrofu srpna, by nyní mohly být neobyvatelné.

Otřesy byly cítit až v italské metropoli. V Římě zemětřesení roztřáslo okna a dveře. Ústředí ministerstva zahraničí bylo dočasně evakuováno.  Podle deníku Mirror zemětřesení poškodilo historické památky Koloseum a Pantheon.

Premiér Matteo Renzi na Twitteru poděkoval všem, kteří v dešti pomáhali čelit následkům zemětřesení.

Italský Národní geofyzikální ústav uvedl, že poslední zemětřesení je spojeno s tím srpnovým, které bylo následován tisíci otřesy, z nichž některé velmi silné. „Otřesy mohou trvat dlouhou dobu, někdy i několik měsíců," varuje geolog Mario Tozzi.

Témata:  Itálie zemětřesení zemětřesení v Itálii

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy