Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Země NATO začnou příští rok cvičit irácké vojáky přímo v zemi

NATO
NATO
Foto: Vláda.cz

Brusel - Ministři obrany členských zemí NATO se dnes dohodli, že aliance začne v lednu s výcvikem příslušníků irácké armády přímo v Iráku. Mělo by jít o další opatření v rámci boje proti Islámskému státu.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg připomněl, že aliance nyní poskytuje své radarové letouny AWACS přímo pro potřeby mezinárodní koalice, která s teroristickou organizací bojuje. "Poskytujeme i přímou podporu. Právě výcvikem iráckých důstojníků, který posílíme a začneme s ním také v Iráku, nejen v Jordánsku," dodal Stoltenberg.

NATO podle něj bude dál vyhodnocovat, co je ještě možné v boji proti IS udělat a není tak v budoucnu vyloučeno posílení právě výcviku v Iráku. Před nynější ministerskou schůzkou upozorňovali diplomaté na možné vysoké náklady takového kroku, především kvůli nutným bezpečnostním opatřením.

Stoltenberg řekl, že NATO podporuje a spolupracuje také s "ostrovy stability" v širším regionu, jako je právě Jordánsko nebo Tunisko. "Jejich podpora je důležitým příspěvkem k tomu, aby tyto země stabilní zůstaly a s terorismem dokázaly samy bojovat," vysvětlil.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy