Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby v USA začaly. Clintová je ve vedení

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: Facebook

Washington - Už více než 12,5 milionu Američanů využilo možnosti odevzdat svůj hlas v prezidentských volbách předčasně. Zatím vede demokratická kandidátka Hillary Clintonová. Není bez zajímavosti, že má silnou podporu i ve státech, které jsou tradičně republikánské.

Předčasné hlasování v různých formách umožňuje 37 z 50 amerických států a to v různé podobě. Někde mohou lidé hlasovat poštou, jinde se volič musí do volebního střediska dostavit osobně, v některých státech je možné obojí.

Podle AP se zatím ukazuje, že Clintonová má silnou pozici na Floridě i v Severní Karolíně. Právě výsledek hlasování v těchto dvou státech podle mnohých amerických komentátorů rozhodne o tom, kdo příští rok usedne do křesla v Bílém domě. Pokud v těchto dvou státech Trump nezvítězí, nemá šanci stát se příštím prezidentem USA, poznamenala AP.

Silné podpory se bývalé ministryni zahraničí dostává v předčasném hlasování také v Nevadě, Coloradu a Arizoně. Pozitivně se situace pro Clintonovou vyvíjí také v republikánských baštách, jakými jsou Texas či Utah. Naopak Ohio, Iowu a Georgii by mohl získat Donald Trump, ani to mu ale nebude k vítězství zřejmě stačit.

Do dnešního dne svůj hlas odevzdalo asi 12,5 milionu Američanů, což je mnohem více než v roce 2012, kdy se o hlasy voličů ucházeli demokrat Barack Obama a republikán Mitt Romney. Před oficiálním otevřením volebních místností 8. listopadu by mohlo podle odhadů hlasovat až 40 procent voličů.

Témata:  Hillary Clintonová Donald Trump volby v USA USA

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy