Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sacharovovu cenu dostaly jezídky, které si prošly si peklem v zajetí IS

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Štrasburk - Letošní Sacharovovu cenu za svobodu myšlení, kterou uděluje Evropský parlament, dostaly dvě aktivistky z komunity jezídů v Iráku, které zotročil Islámský stát.

Oznámil to nejprve poslanecký klub evropských liberálů v EP, který obě aktivistky nominoval, a toto rozhodnutí parlamentu později potvrdil jeho předseda Martin Schulz. Slavnostní předání ceny se uskuteční ve Štrasburku 14. prosince.

Nadja Muradová a Lamíja Adži Bašárová samy zažily sexuální zotročení příslušníky IS, ale podařilo se jim uniknout.

"Určitě je velmi důležité, aby jejich statečnost a vytrvalost byla oceněna, i jako projev úcty k ženám. Jako žena jejich osud velmi silně prožívám, a tak si myslím, že je to velmi významné a symbolické gesto podpory," řekla ČTK europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

"Je to přesně rok, co jsem navštívil jeden z velikých táborů pro jezídy v severním Iráku. Viděl jsem podmínky, v jakých žijí, a vyslechl jsem příliš mnoho příběhů, abych nezůstal lhostejný k osudu těchto žen. Zaslouží si tu cenu," míní Jaromír Štětina (TOP 09).

"Nadja a Lamíja jsou inspirující ženy, které ukázaly neuvěřitelnou odvahu a lidskost tváří tvář opovrženíhodné brutalitě. Jsem hrdý, že byly oceněny," prohlásil bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt, který liberály v EP vede.

"Mohly si vybrat být oběťmi, ale místo toho se rozhodly užít své osobní utrpení, aby pomohly všem ženám a dívkám, které zůstávají v rukou teroristů, a bojovaly za spravedlnost pro oběti genocidy jezídů," dodala jeho kolegyně Beatriz Becerraová Basterrecheaová.

Sacharovova cena, pojmenovaná po sovětském vědci a disidentovi Andreji Sacharovovi, je určena osobnostem, skupinám a organizacím, které podle europoslanců dosáhly významného pokroku při obraně lidských práv, demokracie, právního státu a svobody myšlení. Evropský parlament cenu uděluje od roku 1988, kdy ji získal Nelson Mandela. O rok později byl oceněn Alexander Dubček.

Muradová již letos získala mezinárodní Cenu Václava Havla za obranu lidských práv, kterou uděluje Parlamentní shromáždění Rady Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77.

Témata:  Jezídové Islámský stát Sacharovova cena

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy