Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínský prezident Si Ťin-pching dostal absolutní moc

Čínský prezident Si Ťin-pching
Čínský prezident Si Ťin-pching
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Peking - Čínský prezident Si Ťin-pching dle očekávání získal na zasedání ústředního výboru komunistické strany ještě větší moc. Obdržel označení "jádro" nové generace čínských vůdců.

Si Ťin-pchingův nový titul je uveden v prohlášení, které ústřední výbor vydal dnes po skončení svého čtyřdenního plenárního zasedání. Titul má poukazovat na to, že tito vůdci mají prakticky absolutní, nezpochybnitelné pravomoci.

"Jádrem" stranického vedení byli v minulosti nazváni jen tři politici - zakladatel komunistické Číny a vůdce první generace Mao Ce-tung, reformní vůdce druhé generace Teng Siao-pching a vůdce třetí generace exprezident Ťiang Ce-min.

Si Ťin-pching stojí v čele Komunistické strany Číny od listopadu 2012 a prezidentem je od března 2013. Příští rok na podzim bude téměř s jistotou na stranickém sjezdu zvolen generálním tajemníkem na druhé pětileté funkční období.

Témata:  Si Ťin-pching 1 Čína

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy