Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU rozšířila sankční seznam syrských občanů

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brusel - Evropská unie dnes rozšířila sankční seznam syrských občanů, kterým kvůli jejich podílu na represích vůči civilistům v Sýrii zmrazila majetek a zakázala vstup. Na černé listině přibylo deset jmen lidí, kteří podporují režim prezidenta Bašára Asada. Embargo začne platit v pátek.

Členské země EU to dnes uvedly v tiskové zprávě. Celkem tak unie v souvislosti se syrskou občanskou válkou postihuje sankcemi 217 osob a 69 právnických entit. Nově se na seznamu ocitli vysoce postavení vojáci a významné osoby s Asadovým režimem spojené.

Možnými sankčními opatřeními pohrozil kvůli útokům na Halab naposledy minulý týden říjnový summit osmadvacítky, původní tvrdší formulaci ale nakonec prezidenti a premiéři poněkud zmírnili.

EU také naposledy letos v květnu prodloužila do června 2017 ropné embargo vůči Sýrii, omezení určitých typů investic, zmrazeny jsou prostředky syrské centrální banky v EU a omezen je export určitých typů technologií využitelných jak pro represi, tak například pro monitorování dění na internetu a sledování telefonů.

Témata:  EU Bašár Asad Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy