Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA mohou vyhladit planetu Zemi, tvrdí expert

Výbuch atomové bomby
Výbuch atomové bomby
Foto: Pixabay

Konvenční vojenské systémy se k ochraně Spojených států a jejich spojenců hodí více než jaderné zbraně. S tímto názorem vystoupil bezpečnostní analytik Barry Blechman působící v think tanku Stimson Center. V komentáři pro server New York Times vystoupil proti plánované nákladné modernizaci amerického jaderného arzenálu.

Udržení vojenské dominance

Atomové zbraně jsou pro USA nezbytné k odrazení nepřítele od jaderného útoku na vlastní území i další země, které se Spojené státy zavázaly před takovým úderem chránit, konstatuje expert.

Z tohoto důvodu Blechman doporučuje, aby USA omezily nedávno avizované plány na nákladnou modernizaci svého jaderného arzenálu a namísto toho využily dané finanční prostředky k posílení svých konvenčních sil. Daný krok by dle odborníka pomohl Spojeným státům udržet si vojenskou dominanci.    

"Co je však potřeba k odstrašení?" pokládá si otázku analytik. Konstatuje, že stovka jaderných zbraní dokáže zabít stovky milionů obyvatel jakékoliv země světa. Necelé dvě tisícovky atomových zbraní, které se nyní nacházejí v amerických vojenských skladech, by tak vyhladily jakéhokoliv nepřítele a ve skutečnosti i většinu světa, podotýká Blechman.    

Komentář v originálním znění je třeba si přečíst zde.

Na druhou stranu, zbraně, stejně jako většina věcí, stárnou a žádají si částečnou náhradu, připouští odborník. Otázka však podle něj zní, jak rychle a do jaké míry by Spojené státy měly své stávající jaderné síly modernizovat.

Americký prezident Barack Obama nedávno schválil modernizační program jaderného arzenálu, který má stát v nacházejících třiceti letech zhruba bilion dolarů (asi 24 bilionů korun, pozn. redaktora), uvádí expert. Takový rozsah nepovažuje za nezbytný. "Navíc naloží velké břemeno na obranný rozpočet, což zkomplikuje udržení naší konvenční vojenské převahy - skutečné garance americké bezpečnosti," píše Blechman.

Příští americký prezident by tak měl plány na modernizaci jaderného zbraní revidovat, nabádá analytik. Doporučuje využít ušetřené peníze k opatřením, která zajistí technickou a početní dominanci amerických konvenčních arzenálů nad arzenály všech potenciálních nepřátel USA.

Stáhněme jaderné zbraně z Evropy

Škrty se mají dle analytika týkat čtyř následujících oblastí:

Předně by Blechman zredukoval zamýšlenou dvanáctičlennou flotilu strategických ponorek na deset plavidel a okamžitě vyřadil nejstarší dosud sloužící ponorky. Toto opatření by šlo ruku v ruce s odložením zařazením nových lodí do služby, což by jen v nadcházejícím desetiletí ušetřilo sumu v řádech miliard dolarů.  

Zadruhé expert doporučuje omezit počet raket země-země ze 420 na 300 a zároveň o deset let odložit nahrazení současných mezikontinentálních střel Minuteman. Dodává, že snížení množství raket a rozumné náklady na modernizaci jejich elektronických systémů prodlouží životnost Minutemanů o celou dekádu, čímž dojde k odložení zásadní investice až do 30. let 21. století.   

Třetí opatření má dle odborníka naopak udržet plány na stavbu nových strategických bombardérů B-21 a ještě posílit jejich prioritu. Blechman předpokládá, že tento program lze realizovat v schválených termínech i nákladech, v důsledku čehož by mohl být opuštěn záměr vyzbrojit tyto letouny novými strategickými střelami s plochou dráhou letu.  

Čtvrtý bod navrhovaný odborníkem předpokládá vyřazení taktických stíhacích bombardérů z jaderného plánování a zároveň stažení všech amerických atomových taktických zbraní z Evropy. Na starém kontinentě jsou totiž dle analytika pouze vystaveny možným teroristickým útokům a dalším hrozbám. 

"Americké jaderné síly jsou mimořádně schopné, vycvičené jako žádné jiné, připravené a skvěle vybavené," deklaruje Blechman. Soudí, že z tohoto důvodu Spojené státy nepotřebují velký počet atomových zbraní a politicky motivovaná modernizace nukleárního arzenálu by neměla odvádět prostředky, které USA potřebují k udržení své klíčové konvenční převahy.     

Témata:  USA jaderné zbraně

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy