Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U Antarktidy bude největší rezervace na světě

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Masarykova univerzita Brno

Sydney - U Antarktidy vzniká největší mořská přírodní rezervace na světě. Zóna v oblasti Rossova moře a ve východní části Antarktidy bude zabírat rozlohu více než 1,55 milionu čtverečních kilometrů.

Po letech jednání se na tom dnes na výročním zasedání v australském Hobartu shodli členové Komise pro zachování živých mořských zdrojů v Antarktidě (CCAMLR), kterou tvoří 24 států a Evropská unie. Dohody se podle agentury AFP podařilo dosáhnout poté, co s ní jako poslední z členů komise vyslovilo souhlas Rusko.

Nová zóna v oblasti Rossova moře a ve východní části Antarktidy bude zabírat rozlohu více než 1,55 milionu čtverečních kilometrů, upřesnil novozélandský ministr zahraničí Murray McCully. Je to 12 procent Jižního oceánu. Nový Zéland a Spojené státy projekt iniciovaly a mají za úkol přírodní rezervaci chránit.

"Náš původní návrh doznal určitých změn, abychom získali jednomyslnou podporu 25 členů CCAMLR. Konečná dohoda je kompromis mezi ochranou moře, stálým rybolovem a vědeckými zájmy," řekl šéf novozélandské diplomacie McCully.

Témata:  Antarktida

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy