Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko hájí Sýrii: Chemické zbraně nepoužila

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

New York - Rusko ve čtvrtek v newyorském sídle OSN odmítlo nedávné závěry vyšetřovatelů OSN, kteří obviňují syrskou vládu z útoků chemickými zbraněmi.

Podle agentury Reuters tak pohasly naděje západních spojenců, že Rada bezpečnosti OSN přijme sankce proti Damašku. Rusko je spojencem syrské vlády a v radě má právo veta.

"Závěry ve zprávě vyšetřovatelů OSN jsou plné rozporů a tedy nejsou přesvědčivé," prohlásil ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin na zasedání 15 členů RB.

Většina závěrů není podložena dostatečnými svědeckými výpověďmi či materiálními důkazy, řekl ambasador. Odmítl jakkoli trestat syrský režim, jak navrhli vyšetřovatelé a požadují Francie a Británie.

Již čtvrtá zpráva OSN a Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) viní syrské vládní jednotky z chemického útoku ve vesnici Kumínás v provincii Idlib, ke kterému údajně došlo 16. března 2015. Syrská vláda popřela, že by její jednotky používaly při tehdejších i jiných bojích v zemi chemické zbraně.

Témata:  Rusko Sýrie chemické zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy