Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Povstalci v Halabu zahájili raketové útoky na leteckou základnu

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Povstalci v syrském Halabu zahájili raketové útoky na leteckou základnu Najrab u Halabu. Podle jejich představitele chtějí prolomit obklíčení východních částí města ovládaných opozicí.

Jak z povstalecké, tak z vládní části města jsou hlášeny těžké boje. Při povstalecké palbě zemřelo podle exilové organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) 15 civilistů a stovka lidí je zraněna. Syrská státní agentura SANA informovala o útoku, při němž v západní část Halabu přišlo o život několik dětí.

Zacharíja Malahifdží, který patří k povstalcům, dnes řekl, že nové ofenzívy se zúčastní několik skupin a že útoky na leteckou základnu už k ní patří. Abú Júsuf z radikální skupiny Ahrár aš-Šám řekl, že všechny složky koalice bojující proti Damašku zahájily "bitvu za prolomení obklíčení Halabu". Tento boj "skoncuje s vládní okupací západních čtvrtí a s obklíčením," dodal.

SOHR oznámila, že povstalci vypálili na západní čtvrti několik raket, zabili 15 civilistů a stovku lidí zranili. SOHR informuje na základě zpráv, které dostává od svých lidí z místa. Při útocích na západní čtvrtě povstalci údajně nasadili také sebevražedné atentátníky.

Státní televize ale oznámila, že tyto útoky byly zamřeny a že vojáci zničili čtyři auta s výbušninami. Podle SOHR odpůrci Damašku zaútočili granátomety Grad také na základnu Najrab. Leží jihovýchodně od Halabu a od jeho centra je vzdálená asi deset kilometrů.

Témata:  Sýrie

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy