Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko kvůli puči propustilo z policie a armády dalších 460 lidí

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Istanbul - Z turecké armády a policie bylo dnes propuštěno dalších 460 zaměstnanců kvůli jejich údajnému zapojení do červencového pokusu o převrat.

Informovala o tom agentura AP. Jde o další ze série rozsáhlých čistek, během nichž po pokusu o puč přišlo o práci na 100.000 lidí, včetně policistů, soudců, ale i více než 20.000 učitelů.

Turecké ministerstvo obrany oznámilo, že dnes propustilo 195 svých zaměstnanců z armády a námořnictva. Mluvčí ministerstva dodal, že od poloviny července rozvázalo poměr s celkem 4243 svými zaměstnanci. Ministerstvo vnitra dnes propustilo 153 členů četnictva a 112 příslušníků pobřežní stráže.

Turecký režim od poloviny července, kdy se skupina armády neúspěšně pokusila v Turecku o převrat, provádí rozsáhlé čistky nejen ve státní správě.

Jejich cílem jsou i jen domnělí příznivci duchovního Fethullaha Gülena, kterého vláda považuje za zosnovatele pokusu o převrat a který žije v USA. Ankara po Washingtonu zatím neúspěšně požaduje jeho vydání.

Témata:  Turecko vojenský převrat v Turecku

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy