Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nizozemská vláda bude zřejmě vetovat dohodu s Ukrajinou

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: mil.in.ua

Haag/Brusel - Nizozemský premiér Mark Rutte dnes varoval, že jeho vláda bude nejspíš v pondělí muset předložit parlamentu veto asociační dohody mezi EU s Ukrajinou.

Rutte dnes podle nizozemských médií případný krach smlouvy označil za velkou chybu, která by poškodila evropskou jednotu. Pokud však přes víkend nezíská zatím chybějící podporu, bude jeho vláda muset takový krok udělat.

Nizozemsko je jediný stát EU, který dosud dohodu bloku o užších politických, bezpečnostních a obchodních vazbách s Kyjevem neratifikoval.

Asociační dohodu s Ukrajinou, která nyní platí v prozatímním režimu, odmítli Nizozemci v dubnu v právně nezávazném referendu.

Nesouhlas s ní vyslovilo na jaře přes 60 procent hlasujících a Rutteho vláda tehdy dala najevo, že výsledek zohlední. Čas na to od nizozemského parlamentu dostala do počátku listopadu.

Témata:  Nizozemí Ukrajina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy