reklama

Šéf slovenského parlamentu Andrej Danko dnes oznámil, že podal návrh na disciplinární stíhání Matoviče, který zmiňované výroky pronesl ve sněmovně během projednávání návrhu novely jednacího řádu Národní rady. Podle této novely například vystoupení poslanců v rozpravě budou nově časově omezena a poslanci nebudou moci do jednacího sálu nosit transparenty či mobilní telefony.

"My jako opozice taháme v tomto místě za kratší provaz. Tak jako Židé v koncentráku. Promiňte mi to srovnání, ale asi jinak to nepochopíte. Tak jako Židé v koncentráku měli možná jediné právo dýchat vzduch, tak my jako opozice máme jediné právo v tomto parlamentu mluvit," řekl Matovič před poslanci. Ve svém vystoupení k novému jednacímu řádu sněmovny Matovič rovněž použil přirovnání, jakoby v koncentračním táboře hráli fotbalový zápas Židé a dozorci a šéf koncentračního tábora byl rozhodčím.

"On trpí jako Žid? On je Žid? Ví, jak lidé trpěli v koncentračním táboře? Měl by okamžitě jít do muzea holokaustu v Seredi," reagoval šéf parlamentu a nacionalistické Slovenské národní strany Danko.

Podle Matoviče jeho výrok byl slovní metaforou, které ani náznakem nehanobí Židy a ani nezlehčuje jejich utrpení. Poslanec řekl, že na Danka podá trestní oznámení za křivé obvinění.