Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská armáda žádála Putina o povolení útočit v Halabu, zamítl to

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Moskva/Damašek - Ruská armáda požádala prezidenta Vladimira Putina o povolení po desetidenní přestávce znovu zahájit letecké údery proti povstalcům ve východní části syrského města Halab.

Putin jejich požadavek odmítl. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov k tomu uvedl, že ruský prezident nyní nepovažuje obnovení náletů za vhodné. Informovala o tom agentura Reuters.

Vladimir Putin opětovné zahájení leteckých úderů odmítl proto, aby dal Spojeným státům čas na to, aby oddělily teroristické skupiny od umírněné opozice, kterou podporují.

Tento požadavek Moskva zmiňuje již dlouhé měsíce. Klid zbraní by měl rovněž umožnit ozbrojencům a civilistům, aby město opustili, dodal Peskov. Ruská armáda si nicméně ponechává právo použít veškeré prostředky a sílu, které má k dispozici, aby podpořila syrskou armádu.

Moskva v uplynulých dnech uvedla, že ruská a syrská letadla na Halab již přes týden neútočí. Opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie, s tím ale nesouhlasili. Minulé příměří vyhlášené Ruskem ve městě vypršelo minulou sobotu a podle SOHR byl od té doby Halab terčem nových útoků.

Témata:  Rusko Ruská armáda ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.