Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácká armáda kvůli doplnění zásob pozastavila postup u Mosulu

Armáda
Armáda
Foto: cabinet.gov.krd

Washington/Bagdád - Irácké jednotky pozastavily postup na město Mosul, aby přeskupily své síly a doplnily zásoby. Informoval o tom mluvčí americké armády John Dorrian.

Irácká armáda má v plánu rovněž přijmout zvláštní bezpečnostní opatření, která mají zajistit, aby v již osvobozených oblastech nezůstali žádní islamističtí bojovníci. Přestávka v ofenzivě by měla trvat několik dní. Poté budou irácké síly, které ze vzduchu podporuje mezinárodní koalice v čele s USA, v postupu pokračovat.

Podle Dorriana je pauza normálním krokem v této fázi bitvy a neznamená, že by Iráčanům nějakým způsobem v boji docházely síly. Postup pokračuje i nadále podle plánu.

Ofenziva u Mosulu, která začala 17. října, je největší iráckou vojenskou operací od invaze vedené Američany v roce 2003. Podílí se na ní přes 25.000 iráckých vojáků, policistů, členů kurdských sil, sunnitských kmenových bojovníků a příslušníků šíitských milic.

Americký mluvčí rovněž oznámil, že koaliční nálety se dnes zaměřily na skupinu asi 50 automobilů, které islamisté shromáždili nejspíš kvůli tomu, aby v nich převezli civilisty do Mosulu.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy