Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakouský ministr obrany chce ukončit bezmoc Evropy. Žádá ochranu vnějších hranic EU

EU
EU
Foto: Pixabay

Berlín - Bezmoc Evropské unie ve vztahu k migrantům musí skončit. Dnes na to naléhal při rozhovorech v Berlíně rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil.

V zájmu co nejrychlejšího prosazení ochrany vnějších hranic Evropské unie musejí unijní státy, každý podle svých možností, vyslat civilní, policejní i vojenské síly, tlumočila ministrovo stanovisko agentura APA.

Německo, jak se zdá, s urychleným zavedením ochrany vnějších hranic EU ještě váhá, zaznělo na okraj rozhovorů v Berlíně. Zdá se, že se německá vláda nedokáže propracovat ani k souhlasu, ani k odmítnutí.

Doskozil naléhal na rychlé prosazení ochrany unijních hranic v podobě "smíšené varianty" z civilních, policejních a vojenských sil. Musí být ovšem při tom brán ohled na ústavněprávní regule jednotlivých států. Pro všechny musí zůstat otevřené, jaký personál mohou podle svých možností vyslat.

I ministři obrany středoevropských zemí Česka, Slovenska, Maďarska, Slovinska, Chorvatska i Makedonie se podle Doskozila jasně přihlásili k tomu, že ochrana vnějších hranic je bezvýhradně a rychle žádoucí. Jednoznačně souhlasili i se smíšenou variantou z civilních, policejních a vojenských sil, řekl rakouský ministr.

Témata:  EU Rakousko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy