Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bělehrad odmítl sankce proti Rusku. Důvodem není láska, ale Kosovo

Srbsko
Srbsko
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bělehrad - Srbsko nezavede sankce proti Rusku. Důvodem podle šéfa diplomacie není láska k Moskvě, nýbrž fakt, že Rusko v Radě bezpečnosti vetuje přijetí Kosova do Organizace spojených národů.

"Jestliže není pokrok v tomto dialogu, zpomaluje se nebo se zastavuje i pokrok (Srbska) směrem k Evropské unii. Bohužel je to tak, ale nezávisí to na Rusku," uvedl v pátek srbský ministr zahraničí Ivica Dačić s poukazem na tlak v EU vyvíjený na Bělehrad, aby uznal nezávislost Kosova.

"Jestliže tento dialog vyústí v nějakou dohodu, která může jít dál i na mezinárodní organizace, pak jsme připraveni jednat o trvalém řešení problému Kosova. Ale pokud někdo vnucuje jednostranná rozhodnutí, kroky a nezávislost a jde to do OSN... Srbsko s tím nikdy nemůže souhlasit," dodal Dačić.

"Cožpak si někdo myslí, že by Srbsko mělo zavést sankce proti tomu, kdo by měl... vetovat přijetí Kosova do OSN? Tak ten, kdo si to myslí, si myslí, že jsme buď hloupí, anebo že jednáme pro někoho jiného. Ne, my budeme jednat pro Srbsko," prohlásil ministr.

Zdůraznil, že zavedení sankcí vůči Rusku by narušilo vztahy Bělehradu s Moskvou a Srbsko by přišlo o ruské veto a podporu.

Vzhledem k tomu, že Kosovo prozatím neuznává řada členů OSN, je klíčovou úlohou kosovské zahraniční politiky získat další uznání ve světě, uvedlo mzv.cz. Čtyři z pěti členských zemí EU, které rovněž neuznávají Kosovo jsou zároveň i členy NATO (Řecko, Rumunsko, Slovensko, Španělsko + Kypr), a tak hlavní snaha Kosova ve vztahu k EU je zajistit si uznání ze strany těchto zemí. Kosovo usiluje rovněž o vízovou liberalizaci a o členství v mezinárodních organizacích. Klíčovým zahraničním partnerem a do jisté míry protektorem Kosova jsou Spojené státy americké.

Témata:  Srbsko protiruské sankce Kosovo

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy