Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prestižní americký server si všímá dění v Česku. A to, co píše, příliš lichotivé není

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha/Washington – Prestižní americký server Foreign Policy informuje o českých sporech o státní vyznamenání pro Jiřího Bradyho. O při mezi Hradem a ministrem kultury Danielem Hermanem už před několika dny informovala agentura Reuters, od které zprávu převzala některá světová média. Není ale jediná.

Agentura Reuters o věci informovala už 21. října, tedy ve chvíli, kdy se spor rozhořel. Připomíná, že Brady, který přežil holocaust ocenění od prezidenta Miloše Zemana neobdrží, protože se jeho synovec Daniel Herman sešel s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou – to vše proti vůli čínské vlády, která dalajlámu označuje za separatistu. Píše také, že Zeman silně propaguje užší hospodářské vztahy s Čínou.

Reuters také připomíná, že někdejší prezident Václav Havel byl přítelem dalajlámy a zároveň se silně angažoval v oblasti lidských práv.

Herman agentuře potvrdil, že dostal z Hradu ultimátum, že pokud se s tibetským duchovním vůdcem sejde, jeho strýc vyznamenání nedostane. „Mluvčí Zemana odmítl přímo komentovat Hermanovo prohlášení. Řekl, že prezident seznam kandidátů dokončil "před nějakou dobou" a že poté už nebyl nikdo vyškrtnut," píše agentura.

O týden později pak zprávu zaznamenal také známý americký server Foreign Policy (FP). „Jiří Brady, 88-letý muž, který přežil holocaust, měl být oceněn prezidentem České republiky Milošem Zemanem tento měsíc na státní večeři, když dostal špatnou zprávu: prezident změnil názor a Brady ocenění za přínos veřejnosti neobdrží. Důvod? Čeští představitelé se, jak se zdá, zoufale snaží podlézat Pekingu," píše nemilosrdně server.

FP také připomíná, že Brady přežil holocaust, zatímco jeho sestra Hana ne, a že se po válce přestěhoval do Kanady, kde založil instalatérskou firmu a zároveň se snažil celosvětově připomínat problematiku holocaustu. Právě za tuto snahu ho prý nejprve chtěl Zeman ocenit a tak ho pozval na oslavy 28. října do Prahy.

Server opět připomíná slova Hermana o tom, že dostal varování, že pokud se s dalajlámou sejde, jeho příbuzný žádné ocenění nedostane. Poukazuje přitom na citace z českých médií. „Česká republika byla dříve otevřeným spojencem tibetského hnutí za nezávislost. Ale protože Peking rozvíjí svou diplomatickou a hospodářskou angažovanost v Evropě - zejména ve střední a východní Evropě – Praha svůj názor změnila. To u některých Čechů kteří mají pochopení pro Tibet a dalajlamu, vyvolalo frustraci, a mnozí z nich protestovali při pražské návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga letos na jaře tím, že ničili čínské vlajky," píše americký server.

Jak FP uvádí, Zemanovo rozhodnutí Bradyho neocenit vyvolalo u některých politiků i občanských skupin doslova „vztek" a tak se stalo, že má teď získat tolik různých vyznamenání od jiných institucí, že není jasné, jestli je vůbec stihne všechny převzít.

„Stydím se za to, co se děje, pokud jde o cenu pro pana Bradyho," cituje server pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou. „To je důvod, proč jsem se rozhodla využít svou autoritu a dát mu oficiální klíč od Prahy jako výraz vděčnosti." FP také uvádí, že se hned čtyři ministři rozhodli nezúčastnit každoroční ceremonie na Pražském hradě.

Témata:  Miloš Zeman Česká republika

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy