Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skandál jihokorejské prezidentky: Média jí přezdívají Rasputin, veřejnost žádá její demisi

Jižní Korea má první prezidentku. Dceru diktátora
Jižní Korea má první prezidentku. Dceru diktátora
Foto: CNN

Soul - Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje čelí skandálu kvůli své poradkyni Čche Son-sil. Ta podle médií sice oficiálně neměla žádné pravomoci, přesto řídila řadu státních záležitostí. Už dostala přezdívku Rasputin.

Pak Kun-hje už kvůli kauze odvolala deset vysoce postavených členů administrativy. Prezidentka tento týden přiznala, že své dlouholeté kamarádce poskytovala koncepty svých projevů a nechávala ji do nich zasahovat. Omluvila se za to v televizi, čímž vyvolala debatu o zacházení s informacemi v nejvyšších kruzích. Média spekulují, že Čche, která je od září v Německu měla možnost ovlivňovat personální i politické záležitosti.

Prokuratura dnes rozšířila vyšetřování případu a nařídila prohlídku v domech a kancelářích zaměstnanců prezidentského úřadu, u kterých existuje podezření, že byli s kamarádkou prezidentky v kontaktu. Vlivná poradkyně údajně vydírala velké podniky.

Popularita prezidentky se kvůli skandálu propadá na rekordní minima, část opozice ji vyzvala k rezignaci. Na dnešní demonstraci v Soulu se očekávají tisíce lidí. Účastníci mají pochodovat se svícemi a žádat prezidentčinu demisi. "Čche, vrať se, Pak, zmiz," stálo na jednom z transparentů.

Témata:  Jižní Korea Pak Kun-hje 1

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy