Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA poslaly po 25 letech na Blízký východ bombardéry B-52

B-52H
B-52H
Foto: U.S. Air Force **www.af.mil**

Dubaj - Spojené státy rozmístily v Kataru pro boje proti džihádistické organizací Islámský stát (IS) strategické bombardéry B-52.

USA nasazují pověstné letouny ze studené války na Blízkém východě poprvé od války v Perském zálivu před 25 lety, napsala agentura AP.

Velení amerických vzdušných sil uvedlo, že bombardéry dorazily dnes na leteckou základnu v Kataru z Barksdaleovy letecké základny ve státě Louisiana. V regionu se připojí k mezinárodní koalici, která bombarduje cíle IS v Sýrii a Iráku.

B-52 Stratofortress je americký strategický bombardér dlouhého doletu. Vyvíjen byl od roku 1948 a v roce 1952 vzlétl první prototyp. Do služby byl zařazen v roce 1955, aby postupně nahradil stroje Convair B-36 a Boeing B-47. Úkolem B-52 bylo pronikat na nepřátelské území ve velkých výškách.

Témata:  U.S. AIR FORCE Islámský stát

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy