Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odpuštění jako hnací motor ekonomiky? Vědci došli k nečekaným závěrům

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Řím - Studie italské Katolické univerzity Svatého srdce ukázala, že hnacím motorem ekonomiky je odpuštění. Odborníci opakovaně testovali narkomany, vězně a děti žijící ve válečných zónách.

Vědci podrobili skupinu vězňů z věznice s nejvyšší ostrahou v Kalifornii, narkomany z jednoho centra pro drogově závislé v Itálii a konžské děti ve věku od pěti do dvanácti let žijící ve válečných zónách testu označovanému jako "hra na důvěru". Zároveň účastníci studie vyplňovali psychologické testy na téma odpuštění.

U vězňů se ukázalo, že ten, kdo se zúčastnil tohoto programu, byl náchylnější buď k odpuštění (33 procent) nebo k tomu, aby odpuštění žádal (15 procent), píše italský list La Repubblica.

"Účastníci se podíleli na hrách na téma ekonomického chování, kdy měli učinit volbu nesoucí v sobě reálné důsledky, například rozdělit se o určité množství majetku s neznámou osobou," říká autor výzkumu Mario Maggioni. Obvykle se pro tento test používají peníze, ale v tomto případě vědci vybrali tři alternativní věci: u narkomanů cigarety, hotové polévky pro vězně a pamlsky pro děti.

Testy se opakovaly po devíti až desíti měsících, aby bylo vidět, jak se postoje osob s časem měnily. Nejvýraznější výsledky byly u kalifornských vězňů. Ti, kdo se zúčastnili "rehabilitačního" programu, se ukázali být ušlechtilejšími (nárůst o deset procent), měli více důvěry ve druhé (o 16 procent) a k sobě pociťovali větší sebeúctu (o 13 procent).

"Je-li jednotlivec objektem péče a pozornosti, dokáže změnit cestu. Aktivují se nové dynamiky, které dodávají život spravedlivější společnosti a efektivnější ekonomice," uvádí Maggioni.

Může se láska stát návodem k ochraně před krizí? "Po staletí ekonomika zdůrazňovala jen racionální rozhodování, ale svůj vliv tu má i srdce, naděje, očekávání a příběh každého z nás. Jestliže nějaké rozhodnutí není racionální, ještě to nezbytně neznamená, že je chybné," dodal Maggioni.

Témata:  ekonomika láska lidé

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy