Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak se bránit islamizaci? Zpívejte si koledy, radí Merkelová. Za to teď čelí kritice

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín – Německá kancléřka Angela Merkelová se tento týden zúčastnila národního kongresu Křesťanské a demokratické unie (CDU) ve Wittenburgu. Tam mimo jiné mluvila o tom, jak se bránit případné islamizaci. A svými výroky mnohé pobouřila a rozesmála.

Podle světových médií Merkelová mluvila o obavách z islámu, které se v německé společnosti šíří. Své příznivce kancléřka vyzvala, aby proti islamizamizaci bojovali tím, že udrží své vánoční tradice. „Vím, že existují obavy z islámu," přiznala kancléřka.

Podle serveru Breitbart tvrdila, že proti těmto obavám pomůže udržování a připomínání si křesťanských tradic. „Kolik vánočních koled ještě vůbec známe? A kolik z nich jsme předali našim dětem a vnukům?" položila davu řečnickou otázku.

„Musíme zkopírovat pár listů koled, a požádejte někoho, aby je pustil z přehrávače nebo zahrál na flétnu," tvrdila politička. Když naznačila, že lze koledami čelit islamizaci, vyvolala v publiku smích. Zdůraznila, že to myslí vážně. „Ano, já to myslím vážně. V opačném případě ztratíme kus naší vlasti," varovala.

Návrhy Merkelové však narazily na kritiku třeba ze straby europoslankyně AfD Beatrix von Storchová, která stojí v čele této protipřistěhovalecké populistické strany. „Ano, myslím, že je to vynikající nápad a je to milé, když lidé zpívají vánoční písně - to udělám taky. Ale je trapné si myslet, že je možné zastavit islamizaci Německa tím, že pustíte rekordéry!" uvedla.

„To je bezmocné a zoufalé doporučení zástupce strany s písmenem C ve svém názvu, které znamená křesťanství a ne vitamín C," rýpla si Storchová.

Témata:  Německo Angela Merkelová Islám

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy