Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie má podíl na utrpení Romů za války, přiznal Hollande

Francouzský prezident François Hollande, foto: Jean-Marc Ayrault
Francouzský prezident François Hollande, foto: Jean-Marc Ayrault
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - Francouzský prezident François Hollande dnes navštívil bývalý internační tábor Montreuil-Bellay na západě země. Jako vůbec první hlava státu přiznal podíl Francie na pronásledování Romů za druhé světové války.

"Nadešel čas a musíme říct pravdu... Republika uznává utrpení kočovníků, kteří byli internováni, a přiznává, že její podíl byl značný," řekl Hollande. "Země je vždy lepší, když si přizná svou historii a nabídne místo všem svým občanům," citovala jej agentura AP.

Režim Francouzského státu se sídlem ve Vichy ve 40. letech spolupracoval s nacistickým Německem. Táborů pro takzvané kočovníky bylo po celé Francii více než 30 a v letech 1940 až 1946 v nich zahynulo až 6500 lidí.

Ve Francii žili kočovníci známí jako "gens du voyage" po staletí a v zemi požívají dokonce zvláštní úřední status. Sami sebe považují za odlišné od Romů, kteří do Francie před časem začali přijíždět z Bulharska a Rumunska. Diskriminaci ale čelí stejně obě skupiny, upozornila agentura AP.

Podíl Francie na židovském holokaustu přiznal až v roce 1995 prezident Jacques Chirac.

Témata:  François Hollande romové Francie

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy