Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politické problémy ve Venezuele děsí okolní státy, situací se zabýval iberoamerický kongres

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Cartagena - Narůstající politická krize ve Venezuele a pozastavený mírový proces v Kolumbii byly dnes dvěma hlavními tématy iberoamerického kongresu, který se konal v koumbijské Cartageně.

Iberoamerického summitu se zúčastní nejvyšší představitelé dvacítky španělsky a portugalsky mluvících států, mimo jiné španělský král Felipe VI. Venezuelský prezident na summitu není.

Zejména peruánský prezident Pedro Pablo Kuczynski vyzýval hlavy ostatních států, aby neignorovaly problémy ve Venezuele. Země nyní zažívá jednu z nejhorších hospodářských krizí ve své historii. Inflace je zcela nezvladatelná - letos dosáhla 475 procent a v příštím roce by mohla být na 1660 procentech.

"Naše sousední země se potýká s obrovskou ekonomickou krizí, s krizí politických práv a také, řekl bych, s krizí práv lidských," uvedl Kuczynski. "Nechceme zasahovat do toho, co se děje v jiných zemích. Chceme se ale ujistit, že všichni obyvatelé Latinské Ameriky zažívají pokrok, nikoli úpadek," dodal.

Do povědomíveřejnosti se iberoamerické summity dostaly v roce 2007, kdy španělský král Juan Carlos I. ztratil trpělivost s prezidentem Venezuely Hugem Chávezem, který neustále přerušoval projev španělského premiéra Josého Zapatera a expremiéra Josého Maríu Aznara označil za fašistu. Král tehdy Cháveze vyzval, ať už zmlkne. Jeho věta se stala hitem a tiskla se na trička.

Témata:  Kolumbie Venezuela

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy