Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Sýrii byly nasazeny chemické zbraně. Povstalci v Halabu použili jedovatý plyn

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Z útočení chemickými zbraněmi byla nedávno obviněna syrská vláda. Damašek nyní naopak tvrdí, že to byli povstalci, kdo nově při útoku na vládní část Halabu použil střely s jedovatým plynem.

Podle Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) vládní jednotky útočily chemickými látkami loni v březnu v Idlibu. Rusko jako hlavní spojenec Damašku to letos v říjnu v Radě bezpečnosti OSN popřelo.

Podle dnešní zprávy syrské agentury SANA mělo dýchací potíže v Halabu 35 lidí. Šéf politické sekce povstalecké skupiny Fastakim to označil za lež.

Syrská televize oznámila, že v západní části města dnes zemřeli čtyři lidé. Zástupce syrské armády sdělil, že vojsko posiluje své jednotky v okolí města.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) poskytla vlastní bilanci. Podle ní za dva dny bojů v západní části města zemřelo 38 civilistů a 250 jich bylo při povstaleckých útocích zraněno.

Témata:  Sýrie chemické zbraně

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy