Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vlivná poradkyně prezidentky se vrátila do Soulu. Kvůli skandálu zatím zatčena nebyla

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Čche Son-sil, kontroverzní poradkyně dlouholetá kamarádka jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje se dnes ráno vrátila z Londýna do vlasti. Zatím nebyla zadržena ani předvolána k výslechu.

Návrat Čche Son-sil, která byla od září v Evropě, završuje týden nepokojů a překvapivých zpráv o způsobu, jakým prezidentka zemi vládla. Vyšlo najevo, že své poradkyni, která neměla žádnou oficiální funkci, umožnila zasahovat do státních záležitostí.

"Když se někdo, koho chceme vyslechnout, vrátí ze zahraničí, dáváme mu většinou den na odpočinek," sdělil novinářům zástupce prokuratury. Opozice ale tento postup okamžitě napadla s tím, že se znovu prokazuje, jak silný má Čche vliv. "Máme pocit, že lidé, kterých se ten skandál týká, se teď dohodnou na svých výpovědích a činech," řekl zástupce Jednotné demokratické strany.

Právník Čche Son-sil řekl, že se jeho klientka vrátila dobrovolně a chce při vyšetřování spolupracovat.

Prezidentka v sobotu odvolala deset členů administrativy a prokuratura nařídila prohlídku domů a kanceláří členů prezidentského úřadu. Na demonstraci proti prezidentce přišly v sobotu večer do Soulu tisíce lidí.

Témata:  Jižní Korea Pak Kun-hje 1

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy