Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko představilo světu další hi-tech vychytávku. Tento robot má pomáhat vojákům v těžkých podmínkách

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva – Rusko odhalilo svou nejnovější hi-tech zbraň. Server Express připomíná, že to není v poslední době jediná technická novinka, kterou tamní armáda představila světu. Zároveň poukazuje, že se tak děje v době, kdy jsou vztahy mezi Moskvou a Západem velmi napjaté.

Nejnovější technická vychytávka, kterou Rusko představilo, by měla být nasazena například v Sýrii. Jde o „robotickou housenku", která je schopna při záchranných misích pomáhat v oblastech postižených katastrofou. Vojákům by také mohla usnadňovat práci ve válečných zónách.

Oficiální název stroje je MRP-300. Robot má asi dva metry a je schopen nést stovky kilogramů vybavení. Stroj dokáže vyvinout rychlost asi 25 kilometrů za hodinu a dokáže také překonat až metr vysoké zdi.

Daily Star Vladimir Putin's men set to roll out robot 'caterpillar' MRP-300 Daily Star This is a modal window. This… https://t.co/6sxaoD0RTh

— Shanna (@ShannaIDK) 30. října 2016

 

Stroj byl vyvinut pod hlavičkou ruského ministerstva obrany v Hlavním robotickém výzkumném a zkušebním a vědecko-výzkumném centru ROKAD.

Robot se ovládá ručně a může být nasazen i v nerovném terénu, pohybovat se může i ve sněhu nebo písku – tedy například v syrské poušti. Přístroj bude také vybaven kamerami pro zneškodňování bomb a snímači záření, které mohou být použity v případě jaderné katastrofy.

Vojenský expert Oleg Zheltonozhko k tomu řekl: „Pro záchranné a průzkumné roboty, kteří pracují uprostřed trosek poškozených měst s nerovným terénem, nebo pro roboty, kteří provádí odminování, je velice důležité moci se pořádně pohybovat."

Server poukazuje, že nasazení robota přichází v době, kdy je napětí mezi Moskvou a Západem téměř na bodu varu, a ve chvíli, kdy Rusko vysílá k Sýrii tři výkonné ponorky schopné bombardovat obléhané Aleppo.

Témata:  Ruská armáda Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy