Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První výročí tragického požáru: Tisíce Rumunů si připomněly oběti z hudebního klubu

Požár
Požár
Foto: Pixabay

Bukurešť - Je tomu rok, co v bukurešťském klubu Colectiv vypukl požár. Při tragédii zemřelo 64 převážně mladých lidí. Událost si dnes v rumunské metropoli připomněly tisíce lidí.

Více než 5000 lidí prošlo Bukureští s květinami a svíčkami v ruce až ke klubu Colectiv. Pochod byl podle organizátorů zároveň protestem proti korupci a s ní souvisejícímu nedodržování bezpečnostních standardů, které k požáru v klubu vedly.

Cestu, kudy průvod prošel, lemovaly plakáty, které politické strany vyvěsily přes prosincovými parlamentními volbami. "Rumunsko už není takové, jaké bylo před rokem," řekl prezident Klaus Iohannis, který dnes u klubu rovněž položil květiny.

Požár loni 30. října vypukl při pyrotechnické show doprovázející koncert metalové skupiny Goodbye to Gravity, jejíž členové byli také mezi oběťmi. Od jedné jiskry se vzňala hořlavá zvuková izolace na sloupu. Oheň se pak bleskově rozšířil po celém sále. Tragédie vyvolala před rokem v Rumunsku vlnu demonstrací. V jejich důsledku loni na počátku listopadu padla vláda premiéra Victora Ponty.

Témata:  Rumunsko neštěstí požáry

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy