Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Strana Gruzínský sen drtivě vyhrála volby, získala 115 mandátů

Gruzijská vlajka
Gruzijská vlajka
Foto: Pixabay

Tbilisi - Druhé kolo parlamentních voleb drtivě vyhrála vládní strana Gruzínský sen miliardáře Bidziny Ivanišviliho. Bude disponovat 115 mandáty, což je o dva více než ústavní většina.

V Gruzii se parlament volí podle smíšeného klíče: ze 150 poslanců se 77 volí poměrným způsobem na základě stranických kandidátek a zbylých 73 většinovým způsobem v jednomandátových okruzích. A právě v 50 z těchto okruhů se rozhodovalo až ve druhém kole 30. října. První kolo hlasování se uskutečnilo již 8. října.

Opoziční Sjednocené národní hnutí exprezidenta Michaila Saakašviliho ve sněmovně naopak oslabí: bude mít 27 zákonodárců místo dosavadních 65.

Vládní strana vyhrála ve 48 z 50 jednomandátových okruhů, uvedla dnes předsedkyně ústřední volební komise Tamara Žvanijaová. "Ve druhém kole parlamentních voleb se hlasovalo klidně a svobodně, bez hrubých přešlapů," zdůraznila.

Opozice po volbách z počátku října odmítla uznat úspěch vládní strany. Pozorovatelská mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ale zhodnotila volby vcelku pozitivně.

Témata:  Gruzie volby

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy