Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opozice zahájila rozhovory s venezuelským prezidentem Madurem

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - V noci na dnešek proběhlo první kolo rozhovorů mezi venezuelským prezidentem Nicolásem Madurem a opozicí. Ta už dlouho usiluje o svržení socialistické hlavy státu, která zemi přivedla na ekonomické dno.

Nejnovější politické napětí ve Venezuele se vystupňovalo poté, co volební komise předminulý týden pozastavila proces shromažďování podpisů za referendum o odvolání prezidenta.

Již samotné konání schůzky v noci na dnešek je podle agentury EFE pokrokem. Zástupci opozice minulý týden prohlašovali, že se jednání nezúčastní, dokud nebude obnoven ústavní pořádek v zemi. S rozhovory nakonec souhlasily všechny hlavní opoziční strany až na stranu Vůle lidu (VP).

Minulý týden parlament, v němž odpůrci prezidenta mají většinu, usnesl na zahájení "politického procesu" s Madurem, jehož předvolal na úterý do parlamentu.

V noci na dnešek se opozice, kterou vedl šéf koalice Stůl demokratické jednoty (MUD) Jesús Torrealba, dohodla na čtyřech okruzích dalšího jednání. První z nich je respektování ústavního pořádku, druhým jsou lidská práva a odškodnění obětí politických represí, třetím ekonomická krize a čtvrtým volební kalendář.

Rozhovory má koordinovat Unie jihoamerických národů (Unasur) a Vatikán. Jednání se účastnil jako zástupce Vatikánu arcibiskup Claudio María Celli a mimo jiné také delegace tří bývalých vrcholných zahraničních politiků, kteří se o zprostředkování jednání snaží už několik měsíců - španělský expremiér José Zapatero a exprezidenti Panamy a Dominikánské republiky Martín Torrijos a Leonel Fernández.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy