Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Námořník natočil video zachycující boj migrantů o život

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Tunis - Ve zprávách světových agentur se pravidelně objevují informace o tom, kolik daný den záchranáři vytáhli ze Středozemního moře migrantů a kolik se jich utopilo. Tyto každodenní tragédie, při kterých jen letos zemřely stovky lidí, se pro mnohé změnily ve statistické údaje. Jaké je být u toho, když migranti marně zápasí o život, ukazuje video, které se objevilo na internetu.

Internetový kanál AJ+ patřící do skupiny  Al Jazeera Media Network (AJMN) přinesl video natočené tuniským námořníkem ve Středozemním moři. Zachycuje okamžiky, kdy uprchlíci na vratkých lodích doslova bojují o život.

„Někteří uprchlíci se do Evropy dostanou bezpečně, jiní ne," píše se v úvodu videa. „Oh, panebože, oni jsou mrtví, podívej. Tři mrtví. Podívej se, kolik jich tam je. Podívej se támhle, to je mrtvá žena," říká zděšení tuniský námořník, který natočil video zachycující panikařící migranty bojující ve vodě o holý život.

K velké námořní lodi se nejprve přiblíží na první pohled přeplněný člun s asi sto lidmi. „Hej, Osamu, pojď se podívat, venku se topí lidi," volá námořník na svého kolegu. „Je to chaos. Polovina z nich utone. Jsou tam i malé děti a ženy. Je to hrozné, ubozí lidé. Je to smutné," pokračuje autor videa.

Pak je vidět, jak člun zastaví u lodi, posádka proto migrantům hodí lana, aby se mohli dostat nahoru. Jenže lidé panikaří a začínají skákat a padat do vody. Začnou proto po sobě ve snaze udržet se nad hladinou skákat a lézt nahoru. A bezmocní námořníci sledují, jak se někteří přímo před jejich očima utopí.

„Uklidněte se, uklidněte se," volá na ně posádka lodi. Ani to ale nepomáhá. „Jsou mrtví," říká autor videa, který zabírá těla bezvládně plovoucí na hladině. „Katastrofa, ubozí lidí, Bůh jim pomáhej," říká námořník.

AJ+ připomíná, že letošní rok je - co se týče utopených ve Středozemním moři – nejtragičtějším obdobím. Ve vodě zemřelo nejméně 3800 lidí.

Témata:  uprchlíci Tunisko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy